İş dünyası kredi kısıtlamalarının gözden geçirilmesini istiyor

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Enflasyon ve KOBİ Finansman Sorununu Değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ile KOBİ’lerin finansman sorununa ilişkin değerlemelerde bulundu.

Avdagiç, ocak ayı meclisinde yaptığı konuşmada, taze meyve-sebze fiyatları ile hizmet enflasyonundaki yıllık artışların manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu yılın enflasyonla mücadelede kazanıldığı bir yıl olmasını dileyen Avdagiç, “Ancak iki önemli konu var. Taze meyve-sebze fiyatları aralıkta yüzde 1,65 düşmesine rağmen yıllık fiyat artışının yüzde 70’e dayanması dikkat çekicidir. Aynı şekilde, kira artışının önemli bir etken olduğu hizmet enflasyonunda yıllık artış oranı yüzde 66 ile manşet enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, Türkiye’nin tarımsal üretimi artırarak ve gıda fiyatlarında sürdürülebilir istikrarı sağlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, “Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2024 yılında dünya gıda fiyatları yüzde 2 düşerken, Türkiye’nin gıda enflasyonunun yüzde 70’lerde kalmasının, geçerli bir izahı olamayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

KREDİ ÇAĞRISI

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyonla mücadelede önemsedikleri diğer bir konunun ise kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek kredi maliyetlerinin enflasyonist etkisine dikkat çeken Avdagiç, “Selektif bazda yeniden gözden geçirilmesinin bu süreçte önemli bir işlev göreceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Avdagiç, özellikle üretim, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin ticari krediler içinde ayrı bir kategoride değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca maliyetleri düşürecek düzenlemelerin de gerekliliğine işaret etti.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

Bayraktar TB3’ten yeni test: Peş peşe havalandılar! Kara hedeflerine salvo atışı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.

Beyaz Saray’dan Çin’e bir ayar daha

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gümrük vergilerini tek taraflı olarak indirmeyeceğini, Çin’in de taviz vermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir