Çiğ süt üretimi 2024 yılında arttı

TÜİK, 2024 Yılı Çiğ Süt Üretim İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Çiğ Süt Üretim İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu istatistikler, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması kapsamında elde ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 4,7 artış göstererek 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. İnek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretimi yüzde 35,1 arttı. Diğer yandan koyun sütü üretiminin yüzde 2,9 azalma kaydederken, keçi sütü üretimi yüzde 11,2 düştü.

2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 93,6’sını inek sütü, yüzde 4’ünü koyun sütü, yüzde 2,1’ini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmı, yüzde 57,7’si, süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine satıldı. Doğrudan tüketiciye veya diğer işletmelere satılan çiğ süt ise üretimin yüzde 18,3’ünü oluşturdu. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünü üretiminde kullanılan çiğ süt miktarı yüzde 15,9 oldu. Hayvan besleme amacıyla kullanılan çiğ süt oranı yüzde 4,8 iken, hane halkı tarafından tüketilen ve ücretsiz olarak verilen çiğ süt oranı yüzde 1,1. Üretim ve işleme sürecinden kaynaklanan kayıplar ise toplam üretimin yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı belirlenemeyen çiğ süt oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Related Posts

EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Resmi Gazete’de EPDK’nın Petrol Ofisi AŞ hakkında verdiği karar yayımlandı.

Garanti Bankası’ndan yeni açıklama: Şubeler cumartesi 17.00’ye kadar açık

Garanti BBVA, mobil uygulama ve çağrı merkezi erişiminde yaşanan kesintinin sona erdiğini duyurdu. Müşterilerine teşekkür eden banka, hafta sonu şubelerin mesaiye devam edeceğini açıkladı.

EPDK’dan akaryakıt tarifelerine güncelleme: Benzin ve motorine yeni depolama ve iletim ücretleri

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Petrol Ofisi’nin Antalya Konyaaltı’ndaki terminalinde depolama ve iletim hizmet tarifelerini revize etti. Günlük hizmet bedellerine zam gelirken, bazı iletim hizmetlerinde uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak yüzde 45’e varan indirim uygulanacak.

Borsadaki kayıp 40 günde 1,5 trilyon lira oldu

19 Mart ve sonrasıyla başlayan olaylar neticesinde Borsa İstanbul BIST 100 endeksindeki kaybın 40 günlük bilançosu 1,5 trilyon lira oldu.

Patates hasadı başladı: Ülkenin dört bir yanına gönderiliyor

Muğla’nın Datça ilçesinde turfanda patates üretimi yapılan tarlalarda hasat yapılıyor.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir