Kuş Cenneti Milli Parkı: Doğaseverlerin Vazgeçilmezi
Balıkesir’in Bandırma ve Manyas ilçeleri sınırlarında bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı, İstanbul ve İzmir gibi çevre illerden gelen doğa tutkunlarının ilgi odağı haline geldi. Doğanın kalbinde saklı bu güzellik, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri etkileyici manzarasıyla büyülemeye devam ediyor.
Özellikle tatil günlerinde yoğun ilgi gören Kuş Cenneti Milli Parkı, kış aylarında bile doğal güzelliğiyle büyülemeyi sürdürüyor. Kış mevsiminde yaz aylarına nazaran daha fazla ziyaretçi ağırlıyor.
Kuş Cenneti, koruma altındaki parklar arasında önemli bir yere sahiptir.
KUŞ CENNETİ MİLLİ PARKI
Kuş Cenneti Milli Parkı, Balıkesir ilinin Manyas Kuşgölü’nün kuzeydoğusundaki Marmara Bölgesi’nde konumlanmıştır. Park, Manyas, Gönen ve Bandırma arasında yer almaktadır.
Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı, Kuşgölü’nün kuzeydoğu kıyılarında bulunmaktadır. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yolla Kolşehir’e ulaşılabilir. Resmi Gazete’de yayınlanarak sınırları genişletilen parkın alanı 24047 hektara ulaşmıştır.
Kuş Cenneti’nin “Millî Park” ilan edilmesinin temel nedeni, barındırdığı zengin kuş türleridir. Türkiye’deki millî parklar arasında en küçük olan Kuş Cenneti, genişletilen alanında 16400 hektarlık bir göl alanına ve hazine arazilerine ev sahipliği yapmaktadır.
Küçük olmasına rağmen, Kuş Cenneti ülkemizin en popüler millî parklarından biridir. Bandırma Kuşcenneti’nin konumu, 1939 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Curt Kosswig ve eşi Leonore Kosswig tarafından keşfedilmiştir. Kosswick’in çalışmaları sonucunda “Kuşcenneti” adını alan park, doğa severler arasında hızla popülerlik kazanmış ve 1959 yılında Millî Park ilan edilmiştir.