‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Postmenopozal Kanama ve Kadın Sağlığı

Postmenopozal kanama, kadınların adet dönemlerinden en az bir yıl sonra meydana gelen kanama olarak bilinmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenopozal kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Zira bu tür kanamalar rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların habercisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın nedenlerinden birinin östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması olan endometriyal atrofi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarı polipi, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu tür kanamalara neden olabilir.

“Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!”

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların takip edilmesi gereken adımları paylaşan Prof. Dr. Ural, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra ultrasonografi ile rahim iç duvar kalınlığının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerektiğini söylemektedir.

Menopoz sonrası kanamanın normal bir durum olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ural, kanser riskini göz ardı etmemek adına postmenopozal kanama durumunda hemen tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

“A4 Challenge” akımına dikkat: Çocukların benlik algılarında kalıcı izler bırakabilir!

Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Son yılların yükselen trendi “iyi yaş alma” veya “sağlıklı yaşlanma” konuları denilince akla sağlıklı beslenme ve egzersiz gelse de kaliteli uyku tam da bu ikilinin ortasında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, yeterli ve kaliteli uyku hakkında ‘sağlıklı yaşam için vazgeçilmez unsurların başında gelir’ yorumunu yapıyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.