Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Allerjik Göz Hastalıkları Yaz Aylarında Artıyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle çocuklar ve adölesanlarda gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi şikayetler artmaya başladı. Bu belirtiler, yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan allerjik reaksiyonların işareti olarak öne çıkıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, allerjik göz hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Allerjik Hastalıkların Artması

Op. Dr. Mediha Tok Çevik, dünyada nüfusun yaklaşık %15’ini etkileyen allerjik hastalıkların ülkemizde %25 oranında görüldüğünü belirtti. Bu artışın endüstrileşme, coğrafi farklılıklar ve yaşam koşullarının etkili olduğunu söyledi. Gözde görülen allerjik reaksiyonlar, hassas bireylerin ilgili allerjene maruz kalmasıyla ortaya çıkıyor. Bağışıklık sisteminin mast hücrelerinden histamin gibi maddeler salgılaması, kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi belirtilere neden oluyor. Bu reaksiyonlar devam ederse inflamasyon gelişiyor ve belirtiler şiddetleniyor.

Allerjiyi Tetikleyen Faktörler

Allerjik konjonktivitin en sık görülen türleri mevsimsel ve perenniyel (tüm yıl süren) olarak ikiye ayrılıyor. Mevsimsel alerjiler genellikle polenler ve küf sporlarından kaynaklanırken, perenniyel alerjiler ev tozu akarları ve evcil hayvan tüylerine bağlı olarak gelişiyor. Mevsimsel alerji hastaları kapalı alanlarda rahat ederken, açık havadaki polen ve küf gibi etkenlerle karşılaşınca şikayetleri artıyor.

Çevresel faktörlerin ve endüstrileşmenin artmasıyla birlikte egzoz dumanı, işlenmiş ve paketli gıdalar, mikroplastikler, nanopartiküller ile yoğun kimyasal madde kullanımı alerjiyi tetikliyor. Küresel ısınma nedeniyle polen mevsiminin uzaması da şikayetlerin süresini artırıyor.

Korunma Yolları

Op. Dr. Çevik, alerji zamanı gelmeden önce hangi allerjene karşı hassasiyet olduğunu belirlemenin ve gerekirse ilaç tedavisini zamanında başlamanın yaşam kalitesini yükselttiğini vurguladı. Ayrıca çocukların işlenmiş, paketli ve katkı maddeli gıdalardan uzak tutulup, doğal beslenmeye teşvik edilmesi önem taşıyor. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş küçük çocukların kalabalık ortamlardan korunması gerekiyor.

Ev içindeki allerjen yükünün azaltılması için yün yastık, yorgan, halı ve kalın perdelerden kaçınılmalı, nevresimler haftada bir 60 derecede yıkanmalı.

Göz Sağlığı İçin Öneriler

Allerjik konjonktivitin başlıca belirtileri kaşıntı, kızarıklık, sulanma, yanma, batma, ışık hassasiyeti ve göz kapaklarında şişlik olarak sıralanıyor. Ayrıca burun akıntısı, hapşırma ve astım gibi eşlik eden semptomlar da görülebiliyor.

Tedavide öncelikle allerjenlere maruziyetin sınırlandırılması gerekiyor. Polen mevsiminde camların kapalı tutulması, dışarı çıkarken siperli şapka ve güneş gözlüğü kullanılması öneriliyor. Gözleri ovuşturmak semptomları artırdığı için kaçınılmalı.

İlaç tedavisinde antihistaminik göz damlaları, mast hücre stabilizatörleri, kortikosteroid içeren damlalar ve yapay gözyaşı kullanılıyor. Kortizonlu damlalar mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalı. Gerektiğinde ikinci basamak tedavilere geçiliyor ve tedavi kişiye özel planlanıyor. Hedef, uzun vadede göz sağlığının korunmasıdır.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.