Ukrayna’dan çifte vatandaşlık hamlesi

Ukrayna Parlamentosu Çifte Vatandaşlık Yasasını Onayladı: İşte Detaylar

Ukrayna Parlamentosu, uzun süredir tartışılan çifte vatandaşlık yasasını nihai okumada onayladı. Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin 2019’daki seçim vaatleri arasında yer alan bu düzenleme, anayasal tartışmalar ve demografik zorluklar nedeniyle gecikmişti. Ülkenin 1992’de yaklaşık 52 milyon olan nüfusu, 2021’de 41 milyona, Rusya’nın geniş çaplı saldırısının ardından ise yaklaşık 30 milyona geriledi. Ukrayna’dan ayrılan ve geri dönme ihtimali düşük olan mültecilerle bağları sürdürmek, bu yasanın temel amaçlarından biri olarak öne çıkıyor.

Göçmen Krizi ve Yeni Yasanın Rolü

Ukrayna Ulusal Birlik Bakanlığı verilerine göre, yurt dışında 20 milyondan fazla Ukrayna kökenli insan yaşıyor. Bunların 4.3 milyondan fazlası Avrupa Birliği’nde geçici koruma altında bulunuyor ve yakın zamanda AB ülkelerinin vatandaşlığına hak kazanabilirler. Daha önce Ukrayna vatandaşlığından çıkmadan yeni bir ülkenin pasaportunu almak yasal bir boşluktaydı. Yeni yasa ile bu durum resmileşerek, yurt dışında yaşayan Ukraynalıların ana vatanlarıyla bağlarını sürdürmeleri teşvik ediliyor.

Savaşa Rağmen Belirsizlikler ve Dost Ülkeler

Ancak yasanın ne kadar etkili olacağı konusunda soru işaretleri bulunuyor. Özellikle 18-60 yaş arası erkeklerin askere alınma riski nedeniyle Ukrayna pasaportu başvurusunda bulunmaktan çekinebileceği belirtiliyor. Pasaport başvurularının sadece Ukrayna içinde yapılabiliyor olması da yurt dışındaki Ukraynalılar için bir engel teşkil ediyor.

Yeni düzenleme sadece “dost ülkeler” ile çifte vatandaşlığa izin verecek. Hükümetin belirleyeceği bu liste, büyük olasılıkla Rusya’ya yaptırım uygulayan AB ülkeleri ve diğer devletlerden oluşacak. Macaristan gibi geçmişte on binlerce Ukraynalı’ya pasaport verdiği iddia edilen ülkelerle ilişkilerin bu yasa sayesinde bir nebze rahatlayabileceği düşünülüyor.

Yabancı Savaşçılara Kolaylık Sağlıyor

Yasa, Ukrayna için savaşan yabancı askerlere de kolaylaştırılmış vatandaşlık yolu sunuyor. Normalde beş yıl olan ikamet şartı bir yıla indiriliyor. Ancak Rusya ve Belarus vatandaşları için durum farklı; Ukrayna pasaportu alabilmeleri için kendi vatandaşlıklarından feragat etmeleri gerekiyor ki bu durum, söz konusu ülkelerde tutuklanma riski taşıyor. İşgal altındaki Ukrayna bölgelerinde Rus pasaportu verilen kişiler ise Ukrayna tarafından hâlâ Ukrayna vatandaşı olarak kabul ediliyor ve yasal takibata uğramayacaklar.

Related Posts

Hikmet Çetin’den ertelenen ‘kurultay davası’ sonrası Kılıçdaroğlu’na sert tepki: ‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor

Eski CHP genel başkanı Hikmet Çetin, kurultay davasının ertelenmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Hepimizin Genel Başkanın (Özgür Özel) etrafında toplanmamız lazım. Birlik içinde olmamız lazım” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmediği sorulan Çetin, “‘Ben geleceğim, bıraktığım yerden devam edeceğim’ diyor. Ben böyle beyanat verenlerin bir fayda olacağını sanmıyorum” yanıtını verdi.

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Cemil Tugay’dan ‘Atatürk’lü kurultay mesajı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kurultay davası, ‘mutlak butlan’, ‘kayyum’ tartışmalarına ilişkin olarak, “Bu tür bir tartışmanın olması kabul edilebilir değildir, meşru değildir, hukuki değildir.” dedi.

Yoğurtçu Parkı’nda gözaltına alının 13 kişi, yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı

İstanbul’daki Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen etkinlikte gözaltına alınan 13 kişi yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.

Ünlü deprem uzmanı 80 kişinin kanserden öldüğü ili hatırlattı: Sebebi radyoaktivite mi?

Emekli Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’da 2017 yılında 80 kişinin kanser nedeniyle öldüğünü hatırlatarak, bölgenin Kuzey Amerika’daki jeolojik yapıya benzediğini, bölgede her yıl 20 bin kadar insanın doğal radyoaktividen kansere yakalandığına dikkat çekti.

Bingöl’de cinayet 20 yıl sonra aydınlandı

Bingöl’de 2005 yılında yeni doğan bir kız bebek ölüme terk edilmişti. Cinayet zanlıları 20 yıl sonra yakalandı.