Kamu işçisinin zammı yüzde 39’a çıkacak

Kamu Çerçeve Protokolü Görüşmeleri İlerliyor

Kamu Çerçeve Protokolü müzakerelerinde, işçilerin eylemleri sonucunda grev kartını göstermesiyle zam oranı yüzde 24’e yükseltildi. Sendikaların talebi yüzde 50 iken, ek taban ücretlere seyyanen artışla birlikte ilk 6 ay için yapılacak zam oranı yüzde 39’a çıkacak. İşçilerin teklife verdiği yanıt ise bu hafta açıklanacak.

7 Aylık Süreç Devam Ediyor

600 binden fazla kamu işçisi, ücret ve sosyal hak artışlarının belirleneceği kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin 7 aydır sonuçlanmasını bekliyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) tarafından sunulan taslak teklifle başlayan süreçte, iktidar yüzde 16 teklif ile masaya oturmuştu. İkinci teklif yüzde 17, üçüncü teklif ise yüzde 24’e revize edildikten sonra işçi haklarını aramak için bir dizi eylem gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, iş yerine özgü sorunların çözülmesinin önemli olduğunu belirtirken, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert de çalışanların memnuniyetini sağlamak için çaba göstereceklerini ifade etti.

Seyyanen Zam ve 6 Aylık Zam Oranı

Türk-İş’e bağlı sendikalar, işçilere yüzde 24 protokol zammı ve 1.400 TL altındaki günlük brüt ücretlerin artırılmasını, üst ücretlere ise 40 TL seyyanen zam yapılacağını duyurdu. İşkollarına göre farklılık gösterecek yüzde 3 veya yüzde 7’lik zam, seyyanen zam, yüzde 24 protokol zammı ve yüzde 3.8’lik enflasyon farkı ile birlikte işçinin ilk 6 aydaki zam miktarı yaklaşık yüzde 39 olacak. İkinci ve sonraki 6 aylarda enflasyon oranında zamların uygulanması planlanıyor.

Refah Payı Talebi

Öte yandan, Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarının ortak taslağında, günlük en düşük ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesi, sonrasında 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki iki dönem için ise yüzde 25’er zam yapılması ve yüzde 10 refah payı verilmesi talep ediliyordu. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, yeni teklif hakkında bu hafta değerlendirmelerin yapılacağını belirtirken, kamu işçilerinin belirlenecek çerçeve protokolünü merakla bekledikleri biliniyor.

Related Posts

Gözler Merkez’de: Faiz iner mi, sabit mi kalır?

Yatırımcıların gözü 24 Temmuz’daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Enflasyondaki yavaşlamaya rağmen TL’deki değer kaybına dikkat çekiyor. Peki Merkez Bankası’nın kararı ne olacak? 24 Temmuz’da faizler düşecek mi, yoksa beklentiler boşa mı çıkacak?

TOBB verileri açıklandı: Her üç şirketten biri kapanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) haziran verilerine göre, 2025’in ilk yarısında kurulan şirket sayısı geçen yıla kıyasla azaldı, kapanan şirket sayısı ise yüzde 14,6 oranında arttı.

Türkiye’nin et kralı iflasın pençesinde. Kriz teğet geçmiyor

Türkiye’nin önde gelen et üreticilerinden Seret Et ve Gıda, mali sorunlar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortağı Servet Bekar için 1 yıllık kesin mühlet kararı verdi. Bu kararla Seret, icra …

Haluk Görgün: IDEF-2025’e 96 ülke katılacak

SAVUNMA Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı-2025’in (IDEF) salı günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacağını söyledi.

Türk Telekom, varlık kiralama şirketi kuruyor

Türk Telekom, varlık kiralama şirketi kuruyor

Hazineden 1,5 milyar avroluk tahvil ihracı!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı dış finansman programı çerçevesinde, avro cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı için 10 Temmuz’da BNP Paribas, Citibank, ING Bank ve Standard Chartered’a yetki verildi. Söz konusu ihraç aynı gün …