Almanya’dan sınır dışı edilen Türklerin sayısı artıyor

Almanya’dan Türkiye’ye sınır dışı edilenlerin sayısının son iki yılda iki kat arttığı bildirildi. Sol Parti’nin soru önergesini yanıtlayan Federal Hükümet’in paylaştığı verilere göre, geçen sene toplam bin 87 kişi Türkiye’ye sınır dışı edildi. 2022’de Türkiye’ye 515, 2023 yılında ise 875 kişi sınır dışı edilmişti. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Gürcistan ve Kuzey Makedonya vatandaşlarının ardından, Almanya’dan en çok sınır dışı edilen ülke vatandaşları konumunda bulunuyor.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin aktardığına göre, Türkiye’yi dördüncü sırada Arnavutluk ve beşinci sırada Sırbistan izliyor. Sol Parti milletvekili Clara Bünger, özellikle Türkiye’ye sınır dışı edilenlerin sayısındaki artışın endişe verici olduğunu belirterek “Nihayetinde Türkiye, muhaliflerin kitlesel bir şekilde hapiste tutulduğu bir ülke” dedi.

YÜZDE 22’LİK ARTIŞ VAR

Irak’a sınır dışı edilenlerin sayısı da 2024 yılında iki kat artarak, 699 kişiye ulaştı. Geçen yıl Almanya’nın ülkeden sınır dışı ettiği kişi sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 22’lik artışla 20 bin 84 kişiye ulaştı.

5 bin 827 kişi, Dublin prosedürü uyarınca sınır dışı edilerek Avrupa Birliği’nde (AB) ilk giriş yaptıkları ülkelere geri gönderildiler. Zira bu prosedür uyarınca iltica başvurularının, Avrupa’ya ilk giriş yapılan ülkeler tarafından incelenerek karara bağlanması gerekiyor.

Almanya’ya en çok iltica başvurusunda bulunanlar Suriyeliler. Sadece Ocak ayında 14 bin 920 kişi Almanya’ya iltica başvurusu yaptı. Bunların yüzde 30,4’ünü Suriyeliler oluşturuyor.

Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesi sonrasında pek çok Avrupa ülkesi gibi Almanya da Aralık ayında Suriyelilerin iltica başvurularını askıya alma kararı almıştı. Ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle, 2012 yılından bu yana Suriyeliler ülkelerine sınır dışı edilmiyor.

Ancak geçen sene Almanya’nın Mannheim ve Solingen kentlerindeki şiddet eylemlerinden sonra Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, özellikle şiddet yanlısı İslamcı suçluları ülkelerine sınır dışı etmek istediklerini açıklamış, Suriye ve Afganistan’a sınır dışı imkanının sağlanması için görüşmeler yürütüldüğünü söylemişti.

Bu bağlamda geçen yıl ağustos ayında Katar’ın desteği ile 28 suçlu ülkeleri Afganistan’a sınır dışı edilmişti.

(ALINTI)

Related Posts

Hamas: İsrail kutsal mekanlara karşı açık saldırganlığını sürdürmek için Arap ve İslam halklarının suskunluğundan faydalandı

Hamas, İsrailli fanatik Yahudilerin ve Tel Aviv hükümetindeki aşırı sağcı yetkililerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Mescid-i Aksa’ya yönelik artan baskınlarına karşı, Müslümanların bu kutsal mabedi korumak ve kurtarmak için hareket geçmekle sorumlu olduğunu vurguladı.

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden korumak için çalışıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

MHP’li başkan isyan etti: Vallahi billahi çaresiziz! Devlet nerede?

Gümüşhane Arzularkabaköy Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, belde de bulunan çimento fabrikasının çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek, “Devlet ne için var insan için var ama bunlar insanları öldürmek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Pakistan Savunma Bakanı’ndan Hindistan’a uyarı: ‘Su bizim kırmızı çizgimizdir’

Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, Hindistan’a, “ülkesine su akışını engelleyecek adımlardan kaçınma” uyarısında bulunarak, “Su bizim kırmızı çizgimizdir. Gelecekte savaşlar su yüzünden çıkacak” dedi.

İmamoğlu’ndan diploma çıkışı: Bu kararı alanların zorbalıklarını kimseye anlatacak yüzleri olmayacak

İmamoğlu’ndan diploma çıkışı: Bu kararı alanların zorbalıklarını kimseye anlatacak yüzleri olmayacak

HSK üye seçiminde tartışma! CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri komisyonu terk etti

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyesinin yerine seçilecek 15 adayı belirlemek için toplandı. İlk adayın seçimi sırasında ilk iki turda yeterli oy sayısı bulunamayınca en yüksek oyu alan iki aday arasında ad çekme işlemine geçildi. Ancak CHP ve Yeni Yol Partisi milletvekilleri, AKP milletvekillerinin ad çekme yöntemi yerine tekrar oylamayı talep etmesi üzerine komisyonu terk etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir