Araştırma sonuç verdi: Bir gece uykusuz kalmak bakın neye sebep oluyormuş!

Uykusuzluk Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiliyor? Araştırmalar Ortaya Koydu

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda sadece bir gece uykusuz kalmanın bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini ortaya koydu.

Genç ve sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan katılımcılarda bağışıklık hücrelerinde önemli değişiklikler tespit edildi. Bu değişikliklerin, bağışıklık sisteminin uyku düzenine ne kadar duyarlı olduğunu ve kısa süreli uykusuzluğun bile vücutta iltihaplanmaya yol açabileceğini gösterdi.

Bilim insanları, bu değişimlerin uzun vadede devam etmesi durumunda, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin artabileceğine dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmada, bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarından biri olan ‘monositler’ üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirildi. Monositler, vücudu dış tehditlere karşı koruyan hücreler olup klasik, orta düzey ve klasik olmayan monositler olmak üzere üç farklı türe ayrılırlar. Özellikle klasik olmayan monositler, vücutta dolaşarak iltihaplanmayı algılar ve bağışıklık tepkisini düzenler.

237 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olduğu ve vücutlarındaki iltihaplanma seviyelerinin yüksek olduğu gözlemlendi. Ayrıca, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan sağlıklı bireylerde de benzer bağışıklık sistemi profili değişiklikleri tespit edildi.

Araştırmayı yöneten Dr. Fatema Al-Rashed, günümüzde uyku düzeninin giderek bozulduğuna dikkat çekerek, “Teknolojinin ilerlemesi, ekran süresinin artması ve değişen sosyal alışkanlıklar, düzenli uyku saatlerini olumsuz etkiliyor. Bu durumun bağışıklık sistemimize ve genel sağlığımıza ciddi etkileri olabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Al-Rashed, uyku sağlığının toplum sağlığı açısından önemini vurgulayarak, “Teknoloji kullanımına yönelik kılavuzlar ve iş yerlerinde uyku dostu uygulamalar gibi önlemler, iltihaplanma temelli hastalıkların yayılmasını önlemede etkili olabilir” dedi. (DHA)

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.