‘Menopoz sonrası kanamalarda her 10 vakadan biri kanser işareti olabilir’

Postmenopozal Kanama ve Kadın Sağlığı

Postmenopozal kanama, kadınların adet dönemlerinden en az bir yıl sonra meydana gelen kanama olarak bilinmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, postmenopozal kanamanın miktarı, süresi veya sıklığı ne olursa olsun, bu durumun ciddiye alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Zira bu tür kanamalar rahim kanseri veya kanser öncüsü lezyonların habercisi olabilir.

Prof. Dr. Ural, postmenopozal kanamanın en yaygın nedenlerinden birinin östrojen azalmasına bağlı olarak rahim iç duvarının incelmesi ve kırılganlığının artması olan endometriyal atrofi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, östrojen hormonu kullanımı, rahim iç duvarı polipi, miyom, endometriyal hiperplazi ve enfeksiyonlar da bu tür kanamalara neden olabilir.

“Jinekolojik Muayene ve Ultrasonografi Şart!”

Menopoz sonrası kanama şikayeti olan hastaların takip edilmesi gereken adımları paylaşan Prof. Dr. Ural, öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Bunun yanı sıra ultrasonografi ile rahim iç duvar kalınlığının ve yumurtalıkların incelenmesi, şüpheli durumlarda ise rahim iç duvarından biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gerektiğini söylemektedir.

Menopoz sonrası kanamanın normal bir durum olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ural, kanser riskini göz ardı etmemek adına postmenopozal kanama durumunda hemen tanı yöntemlerinin uygulanması gerektiğini ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini belirtmektedir.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

Sağlık alanında güçlü bir birikime sahip olan Türkiye, Tacikistan’da eğitim programı düzenledi.