Prof. Dr. Naci Görür’den bir deprem uyarısı daha: İki kente dikkat çekti

Ege Denizi çevresinde 2 gündür büyüklüğü 4’ten fazla peş peşe çok sayıda deprem meydana geldi. Bu depremler hâlen sürerken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Daha ne kadar devam edecek, onu bilmiyorum. Bir deprem fırtınası şeklinde oluyor ama Yunan hükümeti, çok ciddi olarak -aferin diyorum onlara- halkına önem veren, insanların can güvenliğine önem veren bir tavırla hemen el koydular, gerekli tedbirleri aldılar ve alıyorlar” dedi. Görür, sözlerini şöyle sürdürdü;

“PEK VOLKANİK FAALİYETE BENZEMİYOR”

*Daha ortada büyük deprem yok. Olup olmayacağı da belli değil ama önlem alınıyor. Asıl bizim özlediğimiz, sevdiğimiz, benimsediğimiz bir tutum. Bu deprem genelde şundan dolayı oluyor. Mekanizması şu.

*Depremler, levha hareketleri sonucu olur. Levha sınırlarında ve levha içlerinde depremler olur. Levhalar hareket ettikçe onların sınırlarında ve içlerinde deprem olur. Mesela Kuzey Anadolu fayı, bir levha sınırıdır. Avrasya ile Anadolu levhasının sınırıdır.

*Kuzey Anadolu fayı boyunca devamlı deprem olur. Mesela 50-60 bin kişiyi öldüren Doğu Anadolu fayı bir levha sınırıdır. Arap levhasıyla Anadolu ve Afrika levhasının sınırıdır. O sınırda bir hareket oldu. 50-60 bin kişi öldü.

*Şimdi bu depremlerin nedeni de Afrika levhası. Helen Kıbrıs dalma batma zonunda Anadolu levhasının altına dalıyor. Anadolu levhası da kuzey-güney geriliyor bu hareketin sonucu. Orada normal faylar oluyor, harekete geçiyor ve bu depremler oluyor.

*Bazı bilim adamları, bazı arkadaşlar ‘Bu volkanik faaliyettir’ diyor. Yani olabilir de ama büyük bir ihtimalle bunun volkanizmayla bir ilgisi yok. Nitekim Yunan meslektaşlarımızla bizim ilişkilerimiz sonucu öğrendiğimiz pek volkanik faaliyete benzemiyor.

“EĞER BÜYÜK KIRILMAYLA SONUÇLANIRSA…”

Bugün deprem olan yerlerin çok komplike olduğuna dikkat çeken Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgede çok sayıda deprem oluyor. Bugüne kadar belki 500’e yakın deprem oldu. Sonucu ne olur, henüz bilmiyoruz. Eğer büyük bir kırılmayla sonuçlanırsa o zaman Türkiye’nin sınırları bundan etkilenir.

*Türkiye’nin sınırları deyince Aydın’dan Muğla’ya olan kıyı kesimini kastediyorum. Burada tsunami de olur. Belirli ölçüde çürük olan, iyi olmayan yapılarda yıkıma da neden olur. Sonuçlanmadığı takdirde herhangi bir tehlike beklemiyoruz.

*Yine bizim güney kıyılarımızda olan yerel yönetimlerin ve merkez yönetimin biraz daha dikkatli, daha olayları inceler hâlde olmasında yarar var. Aynen Yunanistan’ın çok daha ciddi önlemler aldığı gibi.

*Bu şekilde bu ne kadar sürer bilemiyoruz ama belli bir zaman sonra bu deprem fırtınaları, bazen 1-2 aya kadar sürdüğü de var ama bu azalıp yok olacaktır. Umarım büyük bir depremle sonuçlanmaz.

Related Posts

İspanya’da pil fabrikasında patlama: 2 itfaiyeci yaralandı

İspanya’nın Azuqueca de Henares kentinde bulunan bir lityum pil ve batarya fabrikasında çıkan yangın, halkta büyük tedirginlik yarattı. Cadena SER’e konuşan Belediye Başkanı Miguel Óscar Aparicio, yangının nedeninin henüz belirlenemediğini ancak …

AKP il başkanlığı önünde imamlı tabutlu eylem

Muğla’da zam oranını yetersiz bulan ve eylem takvimi açıklayan TÜRK İş, Muğla AKP il binası önünde eylem ve basın açıklaması yaptı. Tabutun üzerindeki “Kamu İşçisi Kirayı Ödeyemeden Öldü” yazısı dikkat çekti.

TİP İzmir’den acil seferberlik çağrısı

Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Örgütü, “Köyler boşaltılıyor, insanlar evsiz kalıyor, yürekler yanıyor. Bu yaşananlar bir doğa olayı değil; ihmaller zincirinin, hazırlıksızlığın ve derinleşen iklim krizinin sonucu olarak karşımızda duruyor. Yangınlar sadece ağaçları değil, suyu, toprağı, havayı; bir arada yaşama umudumuzu da tehdit ediyor” dedi.

İstanbul’da da yangın başladı! Sultangazi Kent Ormanı’nda yangın çıktı

Sultangazi Kent Ormanı’nda, bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Silahlar yakılarak imha edilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün kahvaltıda buluştuğu milletvekillerine “Terörsüz Türkiye” süreciyle ilgili önemli detaylar verdi. Terör örgütü PKK’dan beklenen silah bırakma görüntülerinin yakında geleceğini belirten Erdoğan, teslim edilecek silahların elektrikli cihazlarla yakılarak imha edileceğini söyledi.

Rusya – Azerbaycan gerilimi tırmanırken Azeri medyasından büyük iddia: Azerbaycan, Rusça’yı okullardan çıkartıyor

Azerbaycan’da eğitim dili Azerbaycanca ve İngilizce ile sınırlandırılıyor. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre, Rusça eğitim veren okulların üç yıl içinde aşamalı olarak kapatılması planlanıyor. Üniversitelerde de 2025-2026 döneminden itibaren Rusça eğitim son bulacak. Resmî açıklama gelmese de velilere gönderilen mesajlar, sürecin başladığını gösteriyor.