Tacik doktorlara Türkiye’de eğitim desteği

TİKA ve ATUDER, Tacikistan’da Sağlık Çalışanlarına Eğitim Verdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliğiyle Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen programla ülkedeki sağlık çalışanlarının bilgi ve müdahale yetkinliğinin arttırılması hedeflendi. Tacikistan Cumhuriyeti Sağlık Alanında Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen programda konuşan ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, eğitimin teorik sunumlarla başladığını ve uygulamalı derslerle desteklendiğini belirtti. Katılımcılar, kalp ve akciğer odaklı ultrason tekniklerini mankenler üzerinde ve deneyimli uzmanlar eşliğinde doğrudan hasta başında öğrenme fırsatı buldu.

Eğitim programı sırasında bir protokol imzalandığını açıklayan Cander, Tacik asistan doktorlara Türkiye’de eğitim alma olanağı tanınacağını söyledi. Tacikistan’da gerçekleşen eğitimin ülkede düzenlenen ilk kapsamlı uluslararası çalışma olduğunu vurgulayan Cander, “Bu eğitim, sadece Tacikistan’ın sağlık altyapısına teknik bir katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye ve Tacikistan arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturuyor” dedi.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Metabolizmanızın gücü, hamile kalındığınız aya mı bağlı?

Japonya’da yapılan kapsamlı bir araştırma, metabolizmamızın sadece yediğimiz yiyeceklere veya ne kadar hareket ettiğimize değil, dünyaya gelmemize neden olan sürecin yılın hangi dönemine denk geldiğine de bağlı olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kış aylarında başlayan gebeliklerle dünyaya gelen bireylerde, vücudu sıcak tutan ve fazla enerjiyi yakan kahverengi yağ dokusu daha aktif oluyor.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.