Araştırma sonuç verdi: Bir gece uykusuz kalmak bakın neye sebep oluyormuş!

Uykusuzluk Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiliyor? Araştırmalar Ortaya Koydu

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda sadece bir gece uykusuz kalmanın bağışıklık sistemini nasıl etkilediğini ortaya koydu.

Genç ve sağlıklı bireyler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan katılımcılarda bağışıklık hücrelerinde önemli değişiklikler tespit edildi. Bu değişikliklerin, bağışıklık sisteminin uyku düzenine ne kadar duyarlı olduğunu ve kısa süreli uykusuzluğun bile vücutta iltihaplanmaya yol açabileceğini gösterdi.

Bilim insanları, bu değişimlerin uzun vadede devam etmesi durumunda, diyabet, kalp hastalıkları ve obezite gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskinin artabileceğine dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmada, bağışıklık sisteminin temel yapı taşlarından biri olan ‘monositler’ üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirildi. Monositler, vücudu dış tehditlere karşı koruyan hücreler olup klasik, orta düzey ve klasik olmayan monositler olmak üzere üç farklı türe ayrılırlar. Özellikle klasik olmayan monositler, vücutta dolaşarak iltihaplanmayı algılar ve bağışıklık tepkisini düzenler.

237 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre, obez bireylerin uyku kalitesinin düşük olduğu ve vücutlarındaki iltihaplanma seviyelerinin yüksek olduğu gözlemlendi. Ayrıca, 24 saat boyunca uykusuz bırakılan sağlıklı bireylerde de benzer bağışıklık sistemi profili değişiklikleri tespit edildi.

Araştırmayı yöneten Dr. Fatema Al-Rashed, günümüzde uyku düzeninin giderek bozulduğuna dikkat çekerek, “Teknolojinin ilerlemesi, ekran süresinin artması ve değişen sosyal alışkanlıklar, düzenli uyku saatlerini olumsuz etkiliyor. Bu durumun bağışıklık sistemimize ve genel sağlığımıza ciddi etkileri olabilir” şeklinde konuştu.

Dr. Al-Rashed, uyku sağlığının toplum sağlığı açısından önemini vurgulayarak, “Teknoloji kullanımına yönelik kılavuzlar ve iş yerlerinde uyku dostu uygulamalar gibi önlemler, iltihaplanma temelli hastalıkların yayılmasını önlemede etkili olabilir” dedi. (DHA)

Related Posts

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.

Ankara’da sağlıkta yeni dönem: Bazı asgari ücretli ve emekliler yararlanıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yeni destek paketini devreye aldı. ABB, sosyal destek alan asgari ücretlilerin ve emeklilerin sağlık katılım paylarını ödüyor.

Tavuk ve yumurtada doğru bilinen yanlışlar: Tavuklar neden 42 günde büyüyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Canan Kop Bozbay, tavuk eti ve yumurtasına dair kamuoyunda sıkça dile getirilen yanlış bilgilere bilimsel açıklamalarla yanıt verdi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Bahar geldi, alerjiler arttı: Uzmanından uyarılar

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte toz alerjisi şikayetleri arttı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, aileleri toz taşınımı, ev içi temizlik ve maske kullanımı gibi konularda uyararak tavsiyelerde bulundu.